28 April 2011

hOme sWeet Home!

Assalamualaikum..

diam diam.. aku jatuh hati padamu.. ku ingin kau tahu.. oh oh.. *menyanyi riang* =)

izyan in the house!! oh.. terlebih suda!! oke,, pembukaan hari ini aku mulakan dengan nyanyian.. kenape?? izyan nak jadi penyanyi ke?? wah!! hebat kau.. haha,, takde lah.. esok aku nak balik!! =)
aku tak tau nak tulis ape.. tapi.. yang pasti.. esok aku balik!! =) esok aku balik tau! ingat!!


peace no war =)

26 April 2011

bile idea mencurah curah jatuh ke lappy=)

assalamualaikum..

baru skarang aku free.. tadi sebok berperang dengan alia.. heheh.. cube tengok, hari ni je dah bape entry aku buat?? punyelah selok.. camnilah aku bile idea tu datang bagai air yang dicurah ke daun keladi,, pastu terkene lettop dan akhirnye meresap ke dalam belog,, oke,, itu peribahasa yang salah.. tolong jangan jadi ikutan oke.. sebenarnye,, kalau korang nak tahu la kan,, dekat draft blog aku,, terlalu banyak post separuh jalan.. bile idea ade je.. tangah asyik menulis.. mesti ade je gangguan menyebabkan post tu tak dapat dipublishkan.. erk.. sanagt banyak post umpama jambatan yang hampir roboh di belog aku ni..
bile time aku ade mase macam ni,, aku malas pulak nak sambung post tu.. sebab idea seme dah hilang.. =.= *malu*..

ok.. aku pon tak tau knape aku seexited ini nak menceritekan tentang keaiban belog aku..kesian kamu belog.. maaflah,, aku dah berterus terang dengan semua orang! aku terpakse blog.. aku terpakse!! *nada sewel*

setelah hampir separuh abad entry kali ni aku mencarut mengarut.. sila kembali ke rumah masing masing.. =)


                                                                            

tengok tak leb kat atas tu?? hari ni aku nak berbicare tentang rindu.. =)..  bile aku sebut je perkataan tu,, mesti korang judge aku nak menjiwang kat sini kan.. taraaaa! saloh! sile betulkan semula skru otak yang dah terlonggar tu.. =)

                                                                  

hahaha.. kan dah kene jelir lidah! haha,, oke,, rindu pade entri kali ni sangat subjektif.. aku bukan nak korang spesifikkan hanye kepade pasangan hidup korang.. aku nak korang cube cambah sikit,, means,, em,, rindu pade abah,, mak,, abg,, kakak,, adik adik dan kengkawan korang.. korang pernah tak alami perasaan tu?? Korang tahap maximus rindu sepenuh mati,, tapi,, orang yang korang rindu tu,, buat dek je,,

aku dapat idea ni dari seseorang.. macam macam die buat untuk kawan die.. tapi,, die je yang banyak mendominasi dalam persahabatan tu..  sedangkan membe die tu biasa biasa saja.. kasihannye pade die,, what the fish hah?? nasib baik saya mempunyai kawan kawan,, keluarge dan sepupu sepapat yang sentiasa menyokong.. =)




sayangilah orang yang menyayangi anda
glitter-graphics.com

kembali mencoret kisah aku dan mereke =)

Assalamualaikum... =)

Bertemu kembali kite di ruangan yang penuh santai! wah.. santai gitu... kerh! kerh! kerh! *halau hantu versi kak limah*  hahah,, oke.. tengah santai santai ni,, cam biaselah.. aku nak hupdate balik kenangan mangan mereka sewaktu dtg kl ni.. heheh.. lets cikidot!!!  hehe


oke u olss.. ni lepas pade kami tengok wayang.. ni dekat luar alamanda..  korang nak tau tak kami tengok citer ape?? mesti r korang tak nak kan.. ahhhh! tak kire.. aku nak bagi tau jugak.. aku ngan cikin tgok citer senjekala.. ! hah! pecaye tak ??aku yang penakut tahap gaban ni tengok citer hantu?? Dialu alukan korang untuk pecaye oke.. ceritenye sangatlah entah ape ape.. siyez! aku bukan nak turunkan rating cerite ni.. tapi betul.. korang bukan takut tengok citer ni sebaliknye,, korang akan ketawe geli hati.. macam aku ngan cikin.. ketawe tebahak bahak weh.. terbahak bahak bukan sebab citer tu lawak.. tapi.. kami je yang main tambah tambah skrip bagi crite tu lagi advance!! sampai kami dah nak decide keluar je.. takmo tengok dah,, tapi disebabkan kami dah membelanjekan sejumlah wang,, terpakselah stay sampai habis.. *kedekut tak kami* hahaha...




 oke.. disebalik cerite senjekale yang telah mensenjekan hati kami.. aku ni.. punyelah tak suke pop corn alamanda,, pegi tapau nuget mekdi je untuk buat kudapan dlm hall tu nanti.. arghhh! kaye tak aku?? mekdi buat kudapan weh! *staf mekdi,, sile bangge oke,, dan staf gsc.. jangan buat report oke..* hehe,, dalam bilik tu.. punyela tak takot ni.. aku hambik jugak naget si cikin.. hahha,, nasib ko la cikin.. ko tu asyik sangat nak bukak sos ape pasal?? dah ko dapat makan 2 biji je.. aku dapat 6 bijik..! hahah oh.. korang cukup gelak oke.. aku tak sengaje... aku siap mintak maaf lagi kat cikin.. cikin dengan penuh style yang masih lagi berhempas pulas membukak sos tu cakap camni.. "ala,, takpe la yan.." oke..nampaknye sy tak bersalah ek..." =)



setelah penat ketawe mengherdik seperti manusia yang tiade belas kasihan kepade cerite tersebut.. kami pergi membalas dendam dengan membaham satay kajang!! hahahahhahahah *sile buat gaye ketawe garuda kelaparan*




=) kesopanan yap masih lagi terserlah...
tunggu dan lihat selang beberape minit lagi oke..


haziq... haziq ke ni???? oh hazik lupenye.. =)
*ulang 3 kali dengan nada yang same*


ketekunan membawa kekenyangan! =)

jangan pandang ke lain.. aku nak korang fokus pade
cik cikin dan en yap yang sedang exited... =)

sile lihat cikin lagi.. ini adelah sesi membilang lidi..
hakku punyela kecut sebab aku ingat aku makan paling banyak..
tapi.. sangkaan ku meleset sekali.. sebab.. kami semue seri.. tanpa disangke.. heheh
*tak bersalah*

abah! makan dulu baru minum air... =)

cerite kisah aku dan mereka =.=

"assalamualaikum.. =)


setelah lame menanti.. akhirnya,, my lovly kajen sampai juge.. huh.. sehari suntuk jugak kami berjalan jalan.. sampai lenguh kaki kaki kami.. kasihan kaki kami.. =)


Agak sedih jugak apabile plan nak jenjalan pada mulanya tak jadi sebab yap tak dapat cuti.. tapi.. akhirnye.. sampai jugak diorang ke sini..! =) kegembiraan bak bunga mekar setaman! what u  izyan?? giler ape nak skema skema memasal ni??? hahaha


oke,,, aku taknak membebel banyak kali ni.. jom...! kite tengok gambar!


abaikan muke aku yang gedik gile! tengok gigi! oh no!!!
korang ade petua nak putihkan gigi tak??
*terdesak ni*


ahli rombongan! wah... london gitu...
cube tengok.. sape yang takde???


oke.. london weigh managment k.. sila lihat sebelum dan selepas...
dari kiri is sebelum,, dari kanan is selepas.. hahahah
oke what!! korang jangan gelak! aku sepak satgi!
hahah,, aku pon tak tau knape aku buat camtu.. cikin pon..
ini semua berlaku tanpa dirancang ok..
mungkin sebab aku rase aku ramping!!
*gile*


sekali lagi aku nak mintak petue kat korang..
camane nak putihkan gigi..
"sila jangan kedekut ilmu "
heheh.. cikin cium batu ape??
ni bukan batu biase ni..
ni batu cave nih!!
*shuib style ok*
waktu ni tengah tunggu order sate kajang..
marvlezzzz!! =)
muke kepenatan..

weewiittt!!
dah dah la cikin..
very bery handsome guy!!
*no idea oke,, thats all*


ku percaya ku bisa terbang..
mencapai langit gemilang...
*sambil bersiul siul kecil*


=) bro! sis!
both of u have nice smile!
shweeeet lorh!!
okey u oulllsss! *sambil buat gaye gediks teramat oke* hakku sebenarnye hangin dengan keadaan berukband aku ni.. =( so.. aku tak boley nak upload banyak sangat gambar.. arggghhhh!! tension! *sambil memberus gigi*

21 April 2011

korang penah Dengar Tak...??

Assalamualaikum..

baiklah.. hye semua.. hari ni aku tak banyak mase.. macam biase,, aku ambik peluang blog walking laju laju... korang penah dengar tak statement seperti di bawah??

**********************************************
~ Bile kite di bawah,, kie sebok nak pandang atas,,
tetapi bila kite di atas,, kite terlupe nak toleh ke bawah~
**********************************************

korang faham tak?? tak paham susah la owden nak tolong.. tssskk.. seriusly,, sebenarnye,, aku pun terlupe aku jumpe kat mane statment ni.. tapi.. yang pastinye,, aku tersangatlah ingat statement ni.. sangat ingat,, sangat ingat.. dan sangat ingat... oke,, boleh bayangkan betape sangat aku ingat statement ini???

sudah! cukup,, aku nak story sikit ni.. pemahaman aku tentang statement ni... bile aku ingat je statement ni.. dalam kepale aku ialah *angkuh,, tinggi diri,, tak sedar diri and etc..* kenape?? sebab sekarang aku masih di bawah.. aku sering mendongak ke atas.. aku berangan.. aku nak hidup aku nanti semuanye perfect *jangan gelak oke!*.. aku tak nak hidup jadi sia sia,, at the same time,, aku juga terfikir bile aku dah ade semua yang aku nak nanti.. aku nanti lupe diri ke tak ek?? aku ni nanti jahil ke tak ek?? aku ni nanti jahat ke tak ek?? dan bermacam macam "ek" lagi la yang aku fikir.. WHY??? kenape aku berfikir macam tu??? sebabnye... cube korang yang kini sedang berada di atas.. korang rase,, korang buat yang terbaik ke untuk diri korang??,, keluarga korang??,, saudara mara dan rakan rakan korang???

oke,, payah nak fikir right,,aku tak mau semakkan kepale korang dengan ayat yang berjele jele... soalan senang jelah ek.. *ek lagi* heheh..

korang sekarang sedang merangkak untuk panjat ke atas *merangkak untuk panjat camane ye???* heheh

~ape yang ade dalam kepale korang?? mesti nak kerje best best,, nak duit banyak bertan tan,, nak kawin gempak gempak,, nak anak ramai ramai,, nak bahagiakan ayah,, ibu,, abg,, kakak,, adik.. pendek kate,, semua yang anda sayang di dunia ni semua anda nak jage kan??

oke,, sekarang,, korang sedang berada di puncak.. korang dapat kerje best best,, duit macam air je masyuk dalam poket.. kawin pun penyelah superb habis.. korang jugak punye rezeki(anak)..

Tapi,, korang rase la kan,, korang kerje untuk ape?? duit korang hulur kemane?? korang kahwin dengan siape?? dan soalan yang paling utama korang kene jawab.. korang "bahagiakan" orang yang korang sayang tak???

Mungkin ade dikalangan korang,, akan jawab,, korang kerje sebab nak cari rezeki yang halal,, korang gunakan duit untuk bantu parents korang dan adik adik yang masih kecik ketoik,, korang kahwin dengan pilihan hati korang.. (cantik,, segak,, comel.. pemain bola sepak) korang bahgiakan family korang..

TETAPI... itu hanya jawapan di mulut korang je kan??? Hakikatnye??? korang kerje sebab nak tampung hidup korang yang penuh dengan keseronokkan,, korang gunekan duit korang ke arah pembaziran! korang kawin bukan dengan yang sepatutnye.. dan korang tak sangke yang sebenarnye korang dah lukekan banyak hati yang korang sayang sewaktu korang tengah terkedek kedek nak daki puncak!

kesimpulannye,, korang dalam diam bersikap angkuh,, sombong,, tinggi diri dan bermacam macam lagi tanpe korang sedar..  kenape?? duit boleh merubah seseorang itu.. ini fakta ye! hanya orang yang benar benar boleh lalui rintangan ini saje dapat mengawal duit dan bukan duit mengawal mereke.. =)

erk..aku pon tak tahu kenape aku nak salahkan korang pulak dalam entry aku kali ni.. hahha,, sebenarnye,, saje nak bawak korang berfantasi dengan aku.. ala ala cerite "siti di alam fantasi tu".. heheh.. kalau lah aku di puncak nanti.. aku adalah orang yang bagaimana????? boleh tak korang describekan aku??? =)

18 April 2011

saya sayang abah saya~

Assalamualaikum.. =)



Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..
Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..

from facebook by i love Allah..

ini bukan hasil perahan otak saya,, tapi saya sangat terharu dengan hasil tulisan ini,, saya pernah tulis tentang ibu saya,, kawan kawan saya.. tapi bagaimana dengan abah saya??  kali ni.. saya tulis tentang abah saya.. saya sayang die sangat sangat!! =0

saya bangga punya abah.. =) sayang abah!!

15 April 2011

Mane Zack ni!



Assalamualaikum,,

Dah banyak kali aku bukak blog si zackzukhairi.. mane die ek?? da lame tak update entry.. aku suke bace blog die ;p.. Korang kenal tak si Zack ni?? wuih... die punye follow.. ramai giler weh.. dulu.. sebelum aku berkenalan dengan blog beliau ni.. pernah jugak aku terbace yang die ni penah hilang.. hilang dari dunia maya lah.. sebab ade masalah.. skarang ni die buat balik! hehehe.. Berdasarkan entry entry terakhirnye,, Die sekarang berade di Malaysia.. Malaysia?? iya,, aku tau korang dah tahu,, tapi aku nak kasi tahu jugak.. Si Zack ni belajar kat Jepun..,, Negara yang baru sahaja dilanda Ombak besar (Tsunami)baru baru ni..

Nak nangis r gini!!
Aku rase bukan aku sorang je pelik mane si Zack ni.. betul tak??? Mungkin die kebizian kot.. Tak silap aku Facebook pon die tak update jugak skarang.. 

saya pun sedih!


saya tak dapat tahan kesedihan!
heheheh

kemanekah gerangan nye ye??
*sambil termenung*

majuk lah! waaaaa!

sumber : google

macamane nak jadi baik?

Assalamualaikum..


dah pukul doblas malam.. mate tak boleh lelap.. Nak buat ape?? ok,, sementare tengah ade mase ni, jangan biarkan ia terbuang tanpa pengisian yang berfaedah.. hehe,, aku ambik mase ni nak blogwalking laju laju.. *bajek taip laju* heheh.. ape?? berfaedah ke?? eh! sape cakap belog tak faedah?? meh aku sepak! hahah,, bagi aku faedah wei,, daripada kite search mende yang menagrut,, baik berbelog.. betul tak?? betulllllll *jawab sendiri oke*


Sebelum aku menghabiskan mase di belog kesayangan aku ni,, aku menterjah dulu belog belog orang lain.. Saje nak bace kisah hidup orang lain.. Oke,, dipendekkan cerite,, aku terjumpe lah beberape belog yang biase biase saje tetapi berdasarkan daye penulisan nye,, die seolah olah ingin menghiasi blog nya dengan nilai keislaman.. saya bagi kredit tentang itu.. *sila tukar bahasa diri kepada saya*


Tetapi ade juga yang buat saye pelik,, saya tak faham kenape terdapat segelintir blog yang buat saya rasa tak puas hati..Si pemilik blog menulis hadis atau ayat al-quran kemudian memberikan terjemahan,, bagus,, tetapi,, saya rase terpanggil untuk menulis entri ini apabila ada daripada si penulis blog yang mentafsir terjemahan ayat tersebut.. Tafsiranya pula mengikut logik akal dan lebih mengecewekan,, tafsiran yang dibuat tidak ada kene mengena langsung dengan hadis yang disertakan.. inilah padahnya apabila kelajuan jari menaip mengatasi daya kekreatifan berfikir! 


Kepada si penulis blog,, Jangan menjadi bodoh untuk menampak kan kecerdikkan! Niat anda untuk menulis hadis sebagai penyeri blog sangat baik,, tetapi,, tahukah anda maksudnya?? tidak bukan?? jika tidak,, tugas anda adalah mendalami ilmu itu,, bukannya mentafsir hadis itu mengikut daya berfikir,, jika daya berfikir anda tepat, padat, atau maksud yang sememangnya hadis itu sampaikan,, itu tidak jadi masalah,, tetapi sekiranya tidak?? *saya sangat beremosi*


Teguran ini bukan kerana nak perbanyakkan entry,, seperti yang selalu saya buat,, tetapi,, teguran atas rasa simpati.. serius! saya sangat bersimpati dengan orang orang seperti ini.. Mungkin ada dikalangan mereka yang tidak perasan kesalahan itu,, Kalau anda terbaca entri ni,, sedarlah,, hadis bukan boleh dibuat main.. jika salah tafsirannya? jauh la persimpangannya..

14 April 2011

~awas kamOo~






Assalamualaikum..


korang kenal tak mamat ni?? aisey.. aku tak kesah kalau korang tak kenal mamat ni.. ye.. sememangnye rating af kini semakin merudum.. aku?? aku tak tengok pon Af ni.. sebab ape?? Bukan sebab suare diorang tak best.. Tapi,, semuanye macam sama je.. start dari Af1 sampai lah Af9 ni.. semuanye same je.. aras suare stakat itu saje.. Umum pun tahu,, Tak kemane bebudak Af ni.. Cuba hang habaq mai kat aku,, berape ketul je budak Af yang berjaya?? Kalau berjaya pun hanya atas usaha sendiri.. Af seolah olah dah tak mampu nak cari suara yang power lagi dah.. Yang power sikit je seperti mawi..yang itu jugak lah dicanang sane sini hingga dapat live weeding kat astro.. punyelah gebang! tak kemane jugak.. duduk kat situ jugak die.. La ni,, Cuba habaq kat aku,, dalam satu hari hang duk melepak depan tibi,, ade tak muke si budak botak tu?? takde kan?? hem,, kejayaan tak datang bergolek la.. Last last si budak botak tu kene usaha sendiri jugak..


Ok.. tulis entry ni bukan nak membebel pasal kejayan tak kejayaan bebudak Af.. tapi aku nak tulis entry pasal budak kat atas ni (sile scrool balik ke atas).. tengah aku duk syiok melayan tibi,, teringin jugak la aku tengok ulangan Af ni,, boring punye pasal.. berukband pulak masuk zoo.. em.. masih lagi same.. Kebanyakkan pelajar,, tak salah kalau saya cakap,, over acting! Menagih simpati dengan kehilangan ayah la,, mengutip undian.. mane hak miskin tu toksah cakap lah,, cerite kat tibi macam dielah yang paling susah kat dunia ni.. aku bukannye tak simpati dekat golongan yang macam ni,, tapi,, aku lebih simpati kalau aku yang tahu sendiri means kalau die tak heboh pon,, tapi komuniti yang tahu sendiri.. aku rase,, itu lebih baik..





















Oh,, nampaknye,, izyan masih lagi melalut! kembali pade tajuk asal.. Budak tadi tu namenye Afif.. ok,, mengaku! aku minat suare budak ni.. bagus,, tapi.. aku tak pasti la sama ada dia yang terbaik atau ade lagi baik sebab,, aku tengok Af ni kemarin,, sekejap je,, pastu tutup! membosankan!


Mungkin satu kelebihan bagi beliau sebabnye die bawa lagu cinta kristal!. Aku pun yakin umum tahu,, lagu cinta kristal ni tengah meletup letip right?? ye.. penangan hantu kak limah.. satu bonus buat Afif.. Disamping bawaan lagu ini dengan baik dan kepopularan lagu ini,, budak ni jadi best.. stakat ni aku minat la budak ni.. tapi sikit je.. *aku ego!* hahahah


Sejajar dengan tajuk entri kali ni,, aku nak bagi satu statement!


"Awas kamu Afif! biasenye orang yang aku minat dalam program realiti ni,, selalunye Tersingkir!" hahaha,, Korang ingat tak nazmi?? oh yeah! aku malu mengabdikanye di belog ini..=( bukan malu kerana lawaknye tak best.. tetapi,, aku malu dengan diriku sendiri! hahaha,, belog ni asyik duk tergelakkan aku je! binawe!!


btw,, gud luck bebe!






due tige kali tengok.. boley tahan jugak budak ni!.. Mungkin nanti die akan bertahan lagi?? Jangan bertahan kerana rupe paras yang ADO sudah la ye.. =0


satu lagi pic!
hahahah!! atau pasangan ini akan bertahan?? *tibe tibe*
hahah.. ok.. kalau ade yang terbace entri ni,, jangan nak meluat kat aku ek.. khkihkih,, aku pon tak abis abis lagi nak gelak ni.. 

wassalam=0





10 April 2011

~kepale senak~

assalamualaikum..

Aduh! banyak sangat sebenarnye karangan aku nak karang dekat belog kesayangan aku ni.. tapi kekangan mase dan daya kemalasan yang tinggi menyebabkan aku menanguhkan hasrat itu.. hehehe

Bersabarlah kamu wahai belog..! kamu ada kerana aku ada.. jadi kamu jangan macam macam oke.. terima saja ok.. ini sudah nasib mu oke.. sudah tersurat oke.. jangan sesekali kamu menderhakai aku oke paham..! hahaha berapa banyak oke??? cuba kira!

soorry.. sy ada benayak kerje dilakukan.. sangat banyak.. oleh itu.. saya minta maaf lagi sekali.. saya terpakse blog walking dengan pantas kerana saya.. kerana saya.. kerana saya.. rase nak tido.. heheheh

saya bersyukur menjadi seorang wanita =.=

Assalamualaikum..


(1) Syurga di bawah telapak kaki Ibu

(2) Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.


(3)Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh. 


(4)Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya. 


(5)Barang siapa yang membawa hadiah lalu diberikan kepada keluargannya, maka pahalanya seperti orang yang bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak permpuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail a.s. 


(6)Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) didalam Syurga. 



(7)Daripada Aisyah r.a Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka maka meraka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka 

(8)Apabila dipanggil oleh kedua-dua orang tua serentak, maka jawablah panggilan ibumu dahulu. 


(9)Setiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama maka Allah memasukkan dia kedalam syurga lebih dahulu dari suaminya selama 10 000 tahun. 



(10)Apabila seorang perempuan itu sakit semasa bersalin maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.


saya bersyukur menjadi wanita..=.=

06 April 2011

Tragedi Bas dan Burger Sejuk!

assalamualaikum..

yeah! sudah sampai pun aku ke kampung halaman.. ok.. aku cuti 4 hari k.. sangat gembire.. tetapi.. yang sedihnye.. aku kene naik bas.. waaaaa!!!

Kenape saye kecut setiap kali nak naik bas?? baiklah.. saya bukan orang kaye yang mengade ngade tak mau naik bas.. saya bukan orang gedik yang tak bisa menaiki pengangkutan awam.. TETAPI.. saya wanita biasa yang pernah mengalami pengalaman pahit berkenaan bas.. Teeeeeetttttt!

Tragedi bermula.. di suatu pagi.. kelihatan Izyan bersama adik (wan) dan kakaknye (angah) sedang menungu bas.. ahhh.. ok.. pagi tu.. aku memakai baju kurung ala ala ayu gitu nak pergi ke rumah atok aku yang baru pulang dari mengerjakan haji.. Dengan lemah lembut aku menaiki bas tersebut.. perghhhhh! sopan santun aku waktu neih!! auuuccchhh!! hahaha. *menggedik cikit*

Sebelum naik bas,, aku sempat la beli coki coki buat alas perut.. baru je duduk dalam bas ni,, kira kira dalam 5 minit kemudian.. Gedebam aku jatuh dalam bas tu!! malunye!! adik ngan kakak aku pakat dok gelak jek.. bukan nak tolong pon..  Yang si wan pulak.. sambil tolong aku duduk balik siap bagi statement cam ni.. "kakak,, knape duduk kat bawah?? kerusi kan ade".. Berapi nye aku! Nasib baik lah hanye ade beberape orang je dalam bas waktu tu.. kalau tak.. maunye jatuh saham aku.. heheehhe

Disebabkan tragedi itulah aku jadi agak fobia dengan Bas.. Kalau naik bas ade kakak aku teman tak pe.. at lst kalau sejarah berulang lagi.. ade orang tenangkan aku.. heheh.. Kalau aku kene naik bas tanpa teman,, mesti aku jadi takot.. dan sebelom naik bas.. mesti seme keje aku buat jadi tak betul.. hah! kuat tak kuatnye penangan bas itu.. hahaha

Aku sampai kat rumah ni pon dengan bantuan bas.. ceh.. berbudi betul bas ni.. tapi maaplah.. ambo dah keciwa sama kamu bas.. Ambo tetap tak sukakan kamu walaupon kamu dah tolong ambo sampai ghumah..

sebelum bertolak ke stesen bas tadi.. aku tak makan pon walhal kak long dah masak.. punyelah aku terpikir banyak banyak kali tentang sejarah itu.. sampai kat Putra,, aku sempat la beli beger yang ade jual kat Putra tu.. tapi bukan yang Hot.. yang dalam tempat sejuk.. Dah nasib.. ketar ketar aku nak naik bas.. hahahah..

Lepas ni.. aku nak biasekan diri naik bas sensorang.. korang yang terbace entri ni doakan lah supaye fobia aku ni luput ditelan zaman k.. ahakz! =p

Citi Cuti Cinta Heartyku..

Assalamualaikum


orang sebok nak dekat minggu setiausaha ni,, aku pulak sebok minggu nak jenjalan dengan family aku.. hehehe.. 


punye la mengade.. otw pon nak snap pic.. tsssskk=p
ah! suke hati aku la.. belog aku.. =p

oke.. Gaye spek mate kebawah mmg slalu ade k.. sila jangan meluatz..
wif my lit bro..=p

syantek tak my new glasses???
hahah.. takmo jelez naaa...

lepak kat taman teruntum... wif my syukri.. 

aksi dua jari memang tidak pernah ketinggalan.. kihkihkih

kude.. thankz syahid.. sebab anda kuda itu tiada nilainya.. hahahah
Dahla.. asyik jenjalan jek.. oke.. untuk pengetahuan semue la.. Izyan tidak suke binatang.. Tapi tak bermakne saye suke menganiaya binatang ye.. hehe.. hakikat yang tak boleh nak elak dah.. saye memang tak suke binatang.. Tetapi saye dianugerahkan mempunyai adik adik yang suke binatang.. huh! tak syuke! lame betol lepak kat teruntum ni aw.. heheh.. takpe.. lepas ni g makan!! hooray!!

pandai jugak mak aku buat ekspidisi eksperesi muke..
tang mate tu yang mahal!! hahah
cun tak mak aku?? cun kan??
sape cakap tak cun?? meh sini aku sepak!
O__O

malaysian top model! waktu ni abah aku suke tengok lampu..
haduiiiii..... lampu pon minat..
abah say : kalau kite buat lampu camni kat meje makan umah cantik dok??
angah say : Parok bayor bil api bah,, Mentol die pon kene tukar selalu
aku : bile kite nak oder makan ni???

Saat menunggu yang penuh dup dap..

hahaha.. i like this pic.. mak aku mmg dah pandai main aksi mate!
hahahah.. 

Lambat sangat samapai.. snap snap duluuu...


Bile makanan dah sampai.. kamere pon terus senyap! Menikmati hidangan..=p Ape?? korang ingat aku zalim sangat ke tak bagi kamere aku makn?? kamere pon nak makan jugak weh!


A

peace no war..=p











copyright by izyan shaudi. hak cipta terpelihara