Assalamualaikum..
Entry kali ni khas untuk abah.. hahah,, bukan ape,, saje nak perkenalkan abah dengan masakkan terbaru... =) abah nak try...
Portuguese Grill (Ikan / Sotong / Udang)
Berikut adalah bahan-bahan dan cara membuat Portuguese Grill (Ikan / Sotong / Udang):-
Bahan-bahan:
- 800 gram cili boh / cili kering yang dikisar
- 20 ulas bawang merah kecil (dikisar / tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (dikisar / tumbuk)
- 1 1/2 inci halia (dikisar / tumbuk)
- 1 1/2 inci kunyit hidup (dikisar / tumbuk)
- 1 1/2 inci lengkuas (dikisar / tumbuk)
- Sedikit belacan (ikut citarasa masing-masing)
- Minyak masak (utk menumis)
- Gula dan garam secukup rasa
- 400gram udang kering (dikisar)
- Ikan / udang / sotong / lala (ikut citarasa masing-masing)
- Kacang botol / kacang bendi (dipotong dan dibersihkan)
- Daun pisang
- Aluminium foil
Cara membuatnya:
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili boh / cili kering yang telah dikisar.
- Masukkan air dan udang kering yang telah dikisar. Panaskan sehingga cili cukup masak.
- Masukkan sedikit belacan (ikut citarasa masing-masing).
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Setelah sambal masak, ketepikan seketika.
- Selepas itu, potong aluminium foil dan daun pisang ikut saiz yang bersesuaian dengan bahan yang ingin dimasukkan.
- Letakkan daun pisang yang telah dipotong di dalam aluminium foil.
- Kemudian masukkan ikan / udang / sotong / lala (ikut citarasa masing-masing) ke dalam aluminium foil tersebut (atas daun pisang).
- Masukkan juga kacang botol / kacang bendi yang telah dipotong kecil dan dibersihkan ke dalam aluminium foil yang sama.
- Siram sambal yang telah dimasak tadi ke atas bahan ini (ikan/sotong/udang dan kacang botol/bendi).
- Bungkus bahan ini dalam aluminium foil dan panggang / grill selama 10-15 minit.
No comments:
Post a Comment
jangan baca saja,
tinggalla komen sebijik dua.
=.="